April, 2017
20apr00:0023:59Regionale Nascholing Kindergeneeskunde- ALLERGOLOGIE
Nascholing details
Kinderallergologie - what's new in 2017? Er is veel te doen over de preventie van voedselallergie. Kan late introductie van allergeen bij high-risk kinderen een allergie voorkomen of is het juist
Meer
Nascholing details
Kinderallergologie – what’s new in 2017?
Er is veel te doen over de preventie van voedselallergie. Kan late introductie van allergeen bij high-risk kinderen een allergie voorkomen of is het juist van belang het allergeen vroeg in het leven al te gaan geven? In 2015 en 2016 zijn baanbrekende studies gedaan naar de preventie van voedselallergie door juist de vroege introductie. De resultaten van die studies worden samengevat en een voorstel wordt gedaan hoe preventie door de Nederlandse kinderartsen en jeugdartsen/CB-artsen in hun spreekkamer kan worden geïmplementeerd.
In deze nascholing komen relatief nieuwe ziektebeelden aan bod die gelinkt zijn aan voedselallergie, met name de niet-IgE gemedieerde eosinofiele darmziekten. De FPIES en EoE zullen besproken komen, zowel wat betreft diagnostiek als wat betreft therapeutische mogelijkheden.
De diagnostiek van een IgE-gemedieerde voedselallergie kan met huidtesten, recombinant allergenen en voedselprovocaties worden uitgevoerd; alle voor- en nadelen van deze testen worden besproken en uiteraard de state of the art over de behandeling van een anafylaxie die dan kan optreden.
De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar een blijvende oplossing voor voedselallergie in de vorm van immunotherapie. Hiermee wordt het immuunsysteem tolerant gemaakt door het toedienen van steeds grotere hoeveelheden allergeen. Dit werkt voor inhalatie allergie en insectallergie, maar gaat het ook op voor de voedselallergie en hoe gevaarlijk is het? De nieuwste ontwikkelingen binnen de inhalatie immunotherapie en de overproductie van hypo-allergene huisdieren worden kritisch doorgenomen.
Tijd
(Donderdag) 00:00 - 23:59 CET
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.